Nadwrażliwość pokarmowa to nadmierna reakcja układu odpornościowego, która związana jest ze zwiększoną produkcją przeciwciał przeciwko produktom żywnościowym i która może prowadzić do występowania dolegliwości zdrowotnych. Leżące u podstaw procesy immunologiczne są podobne do tych, które występują w alergii (alergia typu I), dlatego też nadwrażliwość pokarmowa nazywana jest również alergią typu III. W przeciwieństwie do alergii, w przypadku której reakcja występuje w ciągu kilku minut po kontakcie z alergenem, wytwarzanie przeciwciał IgG jest stopniowe, a objawy pojawiają się z opóźnieniem po spożyciu danych antygenów pokarmowych. Ponieważ objawy nadwrażliwości pokarmowej są również różnorodne i mogą być niespecyficzne, w większości przypadków zidentyfikowanie składnika powodującego dolegliwości i podjęcie odpowiedniego leczenia jest trudne.
Prosty i szybki test laboratoryjny może zapewnić jasność: myfoodprofile umożliwia skuteczne oznaczanie przeciwciał IgG przeciwko ponad 200 różnym produktom żywnościowym. (myfoodprofile.com)