Badanie na strawność (RESZTKI POKARMOWE)
Badanie polega na makroskopowej i mikroskopowej ocenie zawartości kału pod względem występowania włókien mięśniowych, kropli tłuszczu i ziaren skrobi. Nadmiar określonych resztek może świadczyć o zaburzeniu wchłaniania przez śluzówkę jelita.
Badanie wykonuje się kontrolnie lub w niezdiagnozowanych zaburzeniach jelitowych (chronicznych zaparciach lub nawrotowych biegunkach), nudnościach, problemach z utrzymaniem wagi, zmianach w kolorze/konsystencji stolca.
Próba musi być dostarczona w dniu pobrania kału lub do 24 godzin po pobraniu.
Materiał do badań: jedna próbka kału max. 1/3 pojemnika transportowego z łopatką
Próba musi być dostarczona do laboratorium w dniu pobrania kału lub do 24 godzin po pobraniu.
Transport/przechowanie materiału: temperatura +4°C
Metodyka badań: badanie mikroskopowe
Czas realizacji badania: do 3 dni roboczych